www.it-portal.ro - Informatii pentru profesionistii IT  
  Home | Preturi | Stiri | Articole | Anunturi | Linkuri | Directory | Site Map | Contact
24.10.2020              
Newsletter
Vreti sa primiti stirile zilnic? Abonati-va.
Abonare
     Dezabonare
 
Stiri Hot
15 Ian 2009
Dell intra in cursa pentru ultraportabile

29 Feb 2008
LCD de 28 de inchi la pretul unuia de 24

28 Feb 2008
Procesorul IBM cu 20 de nuclee

28 Feb 2008
Microsoft pregateste o versiune beta a Internet Explorer 8

27 Feb 2008
Modul DDR2 de 8 GB de la Hynix

27 Feb 2008
Lansare Windows Server 2008 in Romania

26 Feb 2008
Procesoare cu 6 nuclee la Intel

26 Feb 2008
Preturile memoriilor in crestere

29 Ian 2008
Ecranele OLED isi dubleaza durata de functionare

29 Ian 2008
Inca un pas pentru Windows 7

21 Ian 2008
Poze cu Radeon 3650 si 3690

18 Ian 2008
Laptopuri ieftine de la Gigabyte

17 Ian 2008
R680 vine mai devreme pe piata

16 Ian 2008
Cel mai subtire notebook din lume

15 Ian 2008
Windows Vista SP1 RC disponibil pentru download

14 Ian 2008
6 GPU intr-un computer = 2,1 Teraflopi

14 Ian 2008
Internetul a ajuns la 150 milioane de website-uri in 2007

11 Ian 2008
Monitor Dual Screen de la Samsung

10 Ian 2008
TV plasma Panasonic de 150 inch

9 Ian 2008
LG prezinta drive extern Blu-Ray si HD-DVD

 
Preturi
CPU
Memorii
Placi de baza
HDD
Placi video
Monitoare
 
Anunturi
Laptopuri
Sisteme
Componente
Software
Periferice
Elemente de retea
Servicii
 
  Stiri
Toate - Hardware - Software - Windows - Linux - Diverse - Overclocking - Jocuri - Internet - Securitate - Comunicatii

Recentele inundatii din Romania, prilej de frauda online

Data: 2005-07-27 14:44:27In cursul zilei de ieri, 26 iulie, specialistii Avira au semnalat transmiterea prin intermediul postei electronice a unui mesaj care pretinde a face parte dintr-o campanie de donatii initiata de BNR pentru a sprijini eforturile de reconstructie a zonelor afectate de inundatii. Autorii acestui mesaj se folosesc de valurile de compasiune starnite in randul populatiei de catre devastatoarele inundatii recente pentru a obtine detaliile de carduri bancare si alte informatii cu caracter personal in scopuri frauduloase. Desi o premiera pentru Romania, acest gen de practici nu reprezinta o noutate in mediul informatic international, fiind cunoscute sub numele de phishing.

Frauda era conceputa intr-un mod foarte credibil si aproape imperceptibil pentru cetateanul de rand, nefamiliarizat cu practicile frauduloase de exploatare a resurselor Internetului. Raspandit prin e-mail, mesajul fals era aparent trimis de catre Banca Nationala a Romaniei, prin adresa initiativa@bnr.ro. Anuntand o campanie online de strangere de fonduri pentru sinistrati, atacatorii se adresau exclusiv posesorilor de carduri de debit/ credit care ar fi dorit sa faca donatii, singura conditie fiind sa aiba in cont cel putin 0.50 RON (5000 ROL). In acest scop, se oferea un link ce conducea intr-o pagina falsa, insa in aparenta o pagina a website-ului www.bnr.ro, in care doritorii puteau introduce datele personale si numarul cardului de debit sau credit, precum si suma donata, care urma a fi retrasa automat din contul donatorului.

In urma semnalarii acestor mesaje, specialistii Avira au initiat primele masuri pentru a pune capat fraudei. In acest sens, a fost contactat Mobifon, furnizorul de servicii Internet care a inregistrat domeniul rbn.ro, unde facea trimitere linkul fals. La putin timp, prin cooperarea cu reprezentantii Mobifon, linkul a fost dezactivat, iar domeniul suspendat.

"Numele posesorului acestui domeniu este evident fals. Este vorba despre o combinatie intre numele guvernatorului BNR (Mugur Isarescu) si acela al unui moderator TV (Emanuel Isopescu). In urma acestei combinatii rezulta un nume (Mugur Isopescu) ce poate parea destul de familiar in ochii multor persoane", a declarat Sorin Mustaca, Chief Software Architect la Avira GmbH.

"Autorii acestui atac phishing cereau o suma absolut nesemnificativa chiar si pentru un angajat cu salariu mediu pe economie din Romania. In acest fel, daunele individuale sunt aparent minore, insa dintr-un numar foarte mare de donatori se putea ajunge la sume insemnate. Pe de alta parte, dupa obtinerea numerelor de carduri desigur ca nimeni nu ii putea opri pe falsificatori sa retraga sumele de bani dorite sau la care ar fi avut acces (in functie de limitele de retragere stabilite de banca emitenta). Din fericire, Avira prin colaborarea cu Mobifon au reusit sa ii opreasca, speram noi, in timp util pentru a evita frauda masiva", a incheiat Sorin Mustaca.

Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR a negat orice implicare a Bancii Nationale si a anuntat ca va reveni ulterior cu un comunicat oficial.

Avira GmbH este o companie germana producatoare de solutii de securitate. Beneficiind si de tehnologia AntiVir dezvoltata de H+BEDV in peste 15 ani de activitate de succes in industria antivirus, Avira garanteaza din start nivelul inalt de calitate a produselor. Indreptandu-si activitatea catre piata internationala, Avira este reprezentata pe toate continentele de catre distribuitori, reselleri si parteneri tehnologici. Avira Soft SRL este Centru Regional al companiei Avira GmbH, dedicandu-se dezvoltarii de solutii de securitate si afacerilor derulate in Europa Centrala si de Est.
Keywords: Securitate

Ultimile 5 stiri din categoria Securitate

Antivirus gratuit: Panda Cloud

Romania - pe locul 3 la spam
Apple iPhone 3.0 hack-uit
Vulnerabilitate in Apple QuickTime
HDD-uri spion de la Seagate

Hottest


Ubuntu 13.10 disponibil pentru download


LCD de 28 de inchi la pretul unuia de 24


Lansare Windows Server 2008 in Romania

      Publicitate

Cursuri Citrix


Spatiu disponibil.


     Curs valutar

USD 3.3845
EUR 4.2903
GBP 4.8141
 
Ultimele anunturi
 

Toate drepturile rezervate www.it-portal.ro - © 2004-2020


Poze haioase Stiri IT Conversii Metrice Matrimoniale CD si DVD cu Linux Metric conversions